Clădirea emblematică 5 Pointz, zugrăvită în alb peste noapte | FOTO

Unul dintre cele mai faimoase spaţii de lucru şi expoziţie pentru artiştii stradali a fost acoperit cu var în noaptea de 18 spre 19 noiembrie şi urmează să fie demolat, în urma unei decizii luate de către proprietar. 

Botezat în 2002 5 Pointz, depozitul se întinde pe aproape două hectare în cartierul Queens din Long Island, New York. Dezvoltatorul imobiliar Jerry Wolkoff a cumpărat clădirile de 5 etaje în 1971 şi a început să le închirieze artiştilor la începutul anilor ’90.

Cum piaţa imobiliară dă semne de relansare în zonă, afaceristul intenţionează să demoleze clădirile până la sfârşitul anului şi să ridice în locul lor un complex rezidenţial. O decizie luată de curând de către un judecător îi permite acest lucru, în ciuda protestelor lansate de artişti.

De-a lungul anilor, 5 Pointz a devenit un adevărat paradis al pasionaţilor de artă stradală, fiind acoperit cu sute de graffiti-uri, realizate de artişti din toate colţurile lumii. Un mesaj pentru salvarea centrului a fost lansat luna trecută şi de către street-artistul britanic Banksy, la finalul proiectului său din New York.

Fan declarat al desenelor de pe clădiri, proprietarul Jerry Wolkoff susţine că decizia de a le vopsi a fost una indulgentă şi că demolarea lor bucată cu bucată ar fi fost o adevărată tortură. Noul proiect imobiliar prevede şi un spaţiu special, destinat artiştilor stradali.

5 pointz 1[sursă foto]5 pointz 2[sursă foto]5 pointz 3[sursă foto]5 pointz 4[sursă foto]5 pointz 5[sursă foto]

[via]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *